Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПредседателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно
Коментари Харесай

Парламентът се събира извънредно заради промени в закона за домашното насилие

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Председателят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание на 7 август 2023 година от 10.00 часа. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Заседанието е свикано на съображение член 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

В дневния ред е включено първо гласоподаване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение. Ново разискване на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, върнат с декрет № 147 от 1 август 2023 година на президента Румен Радев, също е в програмата на изключителното съвещание.

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи предложиха по-тежки санкции при причиняване на лека и междинна телесна щета и включване на интимните сътрудници в закона като вероятни причинители на домашно принуждение. Трите обединения са внесли два общи законопроекта за изменение на Наказателния кодекс и на Закона за отбрана от домашното принуждение.

Президентът Румен Радев подписа декрет за връщане за ново разискване в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Президентът Радев акцентира в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР